Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Τούρτα με άσπρη κρέμα και μους πραλίνας





Υλικά:

Για το παντεσπάνι σοκολάτας:

7 κρόκους αβγών
123 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
4 ασπράδια αβγών
λίγη βανίλια
100 γρ. Αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο
15 γρ. Κακάο σε σκόνη, κοσκινισμένο

Για το σιρόπι:

100 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
200 ml νερό

Για την άσπρη κρέμα:

2 γρ ζελατίνη
100 γρ. Μασκαρπόνε
1 αβγό
1 κρόκο αβγού
51 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
λίγο ξύσμα λεμονιού
60 ml κρέμα γάλακτος ζωική 35% λιπαρά
190-200 ml κρέμα γάλακτος ζωική 35% λιπαρά, χτυπημένη ελαφρά

Για τη μους πραλίνας

9 γρ. Ζελατίνη
25 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
7 ml νερό
1/3 του αβγού (15 γρ.)
1 3/4 κρόκους αβγών
95 γρ. Κρέμα γάλακτος ζωική 35% λιπαρά
250 γρ. Πραλίνα φουντουκιού
290 ml κρέμα γάλακτος ζωική 35% λιπαρά, χτυπημένη ελαφρά

Για τον καθρέφτη σοκολάτας:

6 γρ. Ζελατίνης
100 ml νερό
125 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
75 ml κρέμα γάλακτος ζωική 35% λιπαρά
40 γρ, κακάο σε σκόνη, κοσκινισμένο


Εκτέλεση:

Για το παντεσπάνι σοκολάτας:
Στο κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους των αβγών με τη μισή ποσότητα της ζάχαρης μέχρι να διογκωθούν. Χτυπάμε με το σύρμα τα ασπράδια με τη βανίλια μέχρι να διπλασιαστούν και ύστερα ρίχνουμε σταδιακά την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να γίνει η μαρέγκα λεία και γυαλιστερή. Τοποθετούμε το μίγμα των κρόκων στη μαρέγκα και ανακατεύουμε με απαλές και κυκλικές κινήσεις για να μην βγάλουμε τον αέρα που έχουμε δημιουργήσει στο μίγμα των ασπραδιών. Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και το κακάο που έχουμε κοσκινίσει μαζί και ξανά ανακατεύουμε απαλά και γρήγορα για να μην αφαιρέσουμε τον αέρα που έχει απορροφηθεί από την ανάδευση των αβγών. Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα τσέρκι των 25,5 εκ. Και ψήνουμε στο φούρνο στους 220°C για 11-12 λεπτά.

Για το σιρόπι:

Βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε ένα κατσαρολάκι και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για την άσπρη κρέμα:

Αρχικά βάζουμε το φύλλο ζελατίνης σε κρύο νερό. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα το μασκαρπόνε μέχρι να αφρατέψει και το βάζουμε στο ψυγείο. Σε ένα μπεν μαρί τοποθετούμε το αβγό, τον κρόκο, τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και η θερμοκρασία να φτάσει στους 50°C. Ύστερα χτυπάμε το μίγμα στο μίξερ με το σύρμα σε γρήγορη ταχύτητα, μέχρι να τετραπλασιαστεί σε όγκο. Ζεσταίνουμε τη κρέμα γάλακτος έως τους 60°C, προσθέτουμε τη ζελατίνη και ανακατεύουμε τη κρέμα γάλακτος με το μίγμα των κρόκων. Ανακατεύουμε με το μασκαρπόνε και προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος που είναι ελαφρά χτυπημένη.


Για τη μους πραλίνας:


Βάζουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό. Σε μια κατσαρόλα φτιάχνουμε ένα σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη και αποσύρουμε αμέσως. Σε ένα μπεν μαρί τοποθετούμε το αβγό, τους κρόκους και το σιρόπι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να πήξει, αλλά όχι πολύ (διότι θα μαγειρευτεί το αβγό). Αποσύρουμε από το μπεν μαρί και χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα σε γρήγορη ταχύτητα μέχρι να διογκωθεί και να πέσει η θερμοκρασία του (περίπου στους 40°C). Βάζουμε τη κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί μέχρι τους 60°C και ρίχνουμε μέσα σε αυτήν τη ζελατίνη. Έπειτα προσθέτουμε και τη πραλίνα φουντουκιού. Ομογενοποιούμε με το μίγμα των κρόκων ανακατεύοντας με μια μαρίζ. Τέλος προσθέτουμε και την ελαφρά χτυπημένη κρέμα γάλακτος.


Για τον καθρέφτη σοκολάτας:


Τοποθετούμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό. Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη και τη κρέμα γάλακτος. Μετά προσθέτουμε και το κοσκινισμένο κακάο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός τακτικά μέχρι το μίγμα να φτάσει στους 102°C. Αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε το μίγμα πάνω σε ένα κρύο μπεν μαρί. Αφήνουμε να φτάσει εως τους 60°C, προσθέτουμε τη ζελατίνη και σουρώνουμε.


Σύνθεση:


Παίρνουμε το κρύο παντεσπάνι και κόβουμε με το μαχαίρι λίγο την κορυφή του για να έχουμε το επιθυμητό πάχος. Σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι αρκετά καλά και έπειτα βάζουμε την άσπρη κρέμα πάνω στο παντεσπάνι με ένα δεύτερο τσέρκι των 18-19 εκ. Αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο και να σταθεροποιηθεί η κρέμα για 4-5 ώρες. Ύστερα καλύπτουμε με το πρώτο τσέρκι των 25,5 εκ. το παντεσπάνι, ξεφορμάρουμε την άσπρη κρέμα από το δεύτερο τσέρκι και τοποθετούμε τη μους πραλίνας πάνω σε όλη την επιφάνεια του γλυκού και πάνω από τη άσπρη κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσει η τούρτα στο ψυγείο για 4-5 ώρες. Ξεφορμάρουμε τη τούρτα και την ακουμπάμε σε μια σχάρα. Περιχύνουμε με τον καθρέφτη σοκολάτας που είναι στους 25°C (ρίχνουμε με μια κουτάλα όλη τη ποσότητα στη μέση και εργαζόμαστε με μια παλέτα γρήγορα και σταθερά αφήνοντας την περιττή ποσότητα σοκολάτας να στάξει κάτω- κτυπάμε ελαφρά τη σχάρα για ισιώσει ο καθρέφτης και για να εξαφανιστούν τυχόν φυσαλίδες αέρα) και τέλος αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο για 2-3 περίπου ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: