Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Γαλακτομπούρεκο




Υλικά:

Για το σιρόπι:
160 ml νερό
260 γρ. Ζάχαρη
50 γρ. Γλυκόζη
μισή φλούδα πορτοκάλι
1 μικρό ξύλο κανέλας
1/2 βανίλια

Για τη κρέμα σιμιγδαλιού:
800 ml περίπου γάλα
200 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
65 γρ. Σιμιγδάλι ψιλό
3 μικρά αβγά (ή δύο μεγάλα)
1 βανίλια

Για τη σύνθεση:
10 φύλλα κρούστας
130-150 γρ. Βουτυρο 82% λιπαρά, λιωμένο

Εκτέλεση:

Για το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη γλυκόζη, τη φλούδα πορτοκάλι και το ξυλαράκι κανέλας. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια.

Για τη κρέμα σιμιγδαλιού:
Βάζουμε το γάλα με τη μισή ποσότητα της ζάχαρης και το ξύσμα πορτοκαλιού σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε μέχρι να βράσουν. Μέχρι να γίνει αυτό, ρίχνουμε σε μια μπασίνα την υπόλοιπη ποσότητα της ζάχαρης και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Ύστερα ρίχνουμε 50 ml από το ζεστό γάλα και τα αβγά. Ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα να αποκτήσει κρεμώδη υφή χωρίς σβόλους. Μόλις αρχίσει να βράζει το γάλα, το ρίχνουμε στο μίγμα των αβγών και ανακατεύουμε έντονα. Μεταφέρουμε με προσοχή το μίγμα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το έντονο ανακάτεμα μέχρι η κρέμα να αρχίσει να βράζει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια. Τέλος μεταφέρουμε τη κρέμα σε ένα άλλο σκεύος για να σταματήσει το μαγείρεμα της κρέμας.

Σύνθεση:
Τοποθετούμε σταυρωτά στη βάση του ταψιού 6 φύλλα τα οποία είναι βουτυρωμένα. Αδειάζουμε τη ζεστή κρέμα στο κέντρο του ταψιού και απλώνουμε ομοιόμορφα. Φέρνουμε προς το εσωτερικό του ταψιού τα φύλλα που εξέχουν και τοποθετούμε άλλα 4 σταυρωτά φύλλα που είναι επίσης βουτυρωμένα στην επιφάνεια. Με τα χέρια μας ή με τη βοήθεια ενός κουταλιού ή πινέλου π.χ. γυρνάμε τα φύλλα που εξέχουν μέσα στο ταψί και χαράζουμε από πάνω 3 παράλληλες γραμμές.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 180°C για 35-40 λεπτά. Σιροπιάζουμε το ζεστό γαλακτομπούρεκο με το χλιαρό σιρόπι μας.


Tips
  • Στη γέμιση του γλυκού θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και λίγο τζίντζερ για να κάνουμε το γαλακτομπούρεκο πιο ξεχωριστό.

  • Το κλασσικό γαλακτομπούρεκο περιέχει λεμόνι αλλά εμείς κάνουμε μια παραλλαγή βάζοντας πορτοκάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: