Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Cheesecake καρπούζι



Υλικά:

Για τη βάση μπισκότου:
250 γρ. Μπισκότα (τύπου digestive)
80 γρ. Πούδρα αμυγδάλου
115-125 γρ. Βούτυρο γάλακτος λιωμένο

Για την κρέμα cheesecake:
15 γρ. Ζελατίνη
350 γρ. Τυρί κρέμα
280 γρ. Κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
100 γρ. Γιαούρτι
3 αβγά
70-80 γρ. Ζάχαρη άχνη ( ανάλογα με το πόσο γλυκιά θέλετε την κρέμα σας)
λίγο χυμό και ξύσμα λεμονιού
1 βανίλια

Για τη σάλτσα καρπουζιού:
250 γρ. Καρπούζι από την καρδιά, πολτοποιημένο στο μούλτι
10 γρ. Περίπου ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
2 φύλλα ζελατίνα
400 γρ. Περίπου καρπούζι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
λίγο αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση:
Για τη βάση μπισκότου:
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι (σε χαμηλή φωτιά) και το ενσωματώνουμε καλά με τα αλεσμένα μπισκότα και τη πούδρα αμυγδάλου. Τοποθετούμε το μίγμα σε ένα στρογγυλό τσέρκι και το απλώνουμε καλά με τα χέρια μας ή με τη βοήθεια ενός κουταλιού προσπαθώντας να ισιώσουμε τη βάση μας. Αφήνουμε τη βάση στο ψυγείο μέχρι να κάνουμε τα υπόλοιπα.

Για την κρέμα cheesecake:
Τοποθετούμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό. Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα με το γιαούρτι για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε σταδιακά τη κρέμα γάλακτος μέχρι το μίγμα να αποκτήσει να γίνει λείο και να αποκτήσει κάπως τη υφή της σαντιγις. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός όλα τα υπόλοιπα υλικά της κρέμας σε ένα μπεν μαρί μέχρι να λιώσει η ζάχαρη άχνη και το μίγμα να ζεσταθεί αρκετά καλά (60°C). Αποσύρουμε από το μπεν μαρί και χτυπάμε το μίγμα των αβγών για 1-2 λεπτά μέχρι να διογκωθει και να πέσει η θερμοκρασία (40°C). Προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης και ανακατεύουμε. Τέλος ενσωματώνουμε το μίγμα των αβγών στη κρέμα.

Για τη σάλτσα καρπούζι:
  • Βάζουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό. Τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι την καρδιά από το καρπούζι και τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη άχνη. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνας στο ζεστό πολτό. Προσθέτουμε επίσης και τη βανίλια. Αφήνουμε τον πολτό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σύνθεση:
Τοποθετούμε τη κρέμα cheesecake πάνω από τη βάση μπισκότου και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει κρέμα. Όταν σφίξει η κρέμα απλώνουμε επάνω τα κυβάκια από το καρπούζι (στραγγίζουμε λίγο το καρπούζι ώστε να μην πέσουν υγρά στην κρέμα) καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του γλυκού. Βάζουμε ξανά το γλυκό μας στο ψυγείο για 4-5 ώρες, μέχρι να παγώσει και να σταθεροποιηθεί η σάλτσα. Αφαιρούμε το τσέρκι χρησιμοποιώντας ένα λεπτό μαχαίρι το οποίο το έχουμε βουτήξει σε καυτό νερό και το έχουμε σκουπίσει. Πασπαλίζουμε από πάνω με το αμύγδαλο φιλέ και σερβίρουμε πάντα κρύο.

Tips:
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αμύγδαλο φιλέ με ένα ξηρό καρπό της αρεσκείας σας.

  • Η σάλτσα καρπουζιού δεν θα είναι σαν ζελές, αλλά παχύρρευστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: