Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Κέικ με ζαχαρόπαστα



Υλικά:
Για το κέικ:
160 γρ. βούτυρο 82% λιπαρά
160 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 βανίλια σε σκόνη
3 αβγά
25 ml γάλα
7 γρ. Μπέικιν πάουντερ
256 γρ. Αλεύρι μαλακό
35-40 γρ. Κακάο σε σκόνη
30 ml κονιάκ

Για τη γέμιση:
300 γρ. Κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια σε σκόνη

Για την ζαχαρόπαστα:
900 γρ. Ζάχαρη άχνη
5 κ.γ. ζελατίνη
1 κ.σ. γλυκερίνη
1/2 κούπας γλυκόζη
3 βανίλιες σε σκόνη (ή οποιαδήποτε άρωμα της αρεσκείας σας)
λίγο νερό

Εκτέλεση:
Για το κέικ:
Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα σε μέτρια προς γρήγορη ταχύτητα το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Χτυπάμε για αρκετή ώρα μέχρι να αφρατέψει. Όταν το μίγμα αφρατέψει, χαμηλώνουμε τη ταχύτητα (στο μέτριο) και ρίχνουμε σταδιακά τα αβγά. Αφού ομογενοποιηθούν καλά, προσθέτουμε το γάλα, το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ τα οποία έχουμε κοσκινίσει. Χτυπάμε το μίγμα σε αργή ταχύτητα ή με μια μαρίζ. Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια στρογγυλή φόρμα. Ψήνουμε στον φούρνο στους 170°C για περίπου 35 λεπτά και ξεφορμάρουμε.

Για τη γέμιση:
Χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος με την βανίλια σε μεγάλη ταχύτητα μέχρι να αρχίζει να πήζει. Όταν αρχίζει και πήζει προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και αναδεύουμε μέχρι η σαντιγί να αποκτήσει λεία και γυαλιστερή υφή.

Για τη ζαχαρόπαστα:
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό και διαλύουμε σε αυτό τη ζελατίνη. Προσθέτουμε τη γλυκόζη και το τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις λιώσει η γλυκόζη ρίχνουμε τη γλυκερίνη και τις βανίλιες και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε τη ζάχαρη σε ένα μπολ, κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το μίγμα της κατσαρόλας. Ανακατεύουμε στην αρχή με μια κουτάλα και έπειτα ζυμώνουμε. Η ζαχαρόπαστα είναι έτοιμη. Ξαναζυμώνουμε τη ζύμη στον πάγκο που έχει από κάτω πάντα λίγη ζάχαρη άχνη και την κάνουμε μια μπάλα. Βάζουμε τη ζαχαρόπαστα σε μια μεμβράνη ή σακούλα για να μην στεγνώσει.

Σύνθεση:
Κόβουμε το κέικ στα δύο. Παίρνουμε την πρώτη φέτα και από πάνω ρίχνουμε τη σαντιγί. Έπειτα προσθέτουμε την δεύτερη φέτα. Ανοίγουμε τη ζαχαρόπαστα σε έναν πάγκο με λίγη ζάχαρη άχνη μέχρι να μπορούμε να καλύψουμε το κέικ μας. Κρατάμε λίγο από τη ζύμη για να κάνουμε σχέδια και να τα προσθέσουμε επάνω από το κέικ μας.

    Tips
  • Κατά την διάρκεια της ανάδευσης καθαρίζουμε τα τοιχώματα και τη βάση του κάδου με μια μαρίζ για να ομογενοποιηθεί το μίγμα καλά.
  • Τη γλυκερίνη την βρίσκουμε στα φαρμακεία
  • Μπορούμε να προσθέσουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής στη ζαχαρόπαστα ή να φτιάξουμε σχέδια της αρεσκείας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: