Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Savarins





Υλικά:
Ζύμη σαβαρέν:
(προζύμι)
150 ml γάλα
45 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
58 γρ μαγιά νωπή
200 γρ αλεύρι δυνατό

350 γρ αλεύρι δυνατό
50 ml γάλα
7 γρ αλάτι
7 αβγά
180 γρ βούτυρο 82% λιπαρά,λιωμένο,χλιαρό

Σιρόπι:
550 ml νερό
250 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
100 ml κονιάκ

Σαντιγί γαρνιρίσματος:
500 ml κρέμα γάλακτος ζωική 35% λιπαρά
1 βανίλια
50 γρ ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη

Σύνθεση:
450 γρ μαρμελάδα βερίκοκου
70 ml κονιάκ

Εκτέλεση:

Για τα σαβαρέν:
Ζεσταίνουμε τα 150ml γάλα με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τη μαγιά ,. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί και ενσωματώνουμε τα 200 γρ αλεύρι ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Αφήνουμε το προζύμι μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο σε φυσικό περιβάλλον. Χτυπάμε στο μίξερ με τον γάντζο σε αργή ταχύτητα, τα 350 γρ αλεύρι με τα 50 ml γάλα,το αλάτι και τα αβγά. Στη συνέχεια, βάζουμε και  το προζύμι. Αφήνουμε τη ζύμη να ομογενοποιηθεί. Τέλος βάζουμε  το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα σε γρήγορη ταχύτητα, για περίπου 5 λεπτα. Αδειάζουμε το μίγμα σε φόρμες  Αφήνουμε τη ζύμη σε φυσικό περιβάλλον για 30 λεπτά περίπου. Ψήνουμε στον φούρνο στους 210°C-220°C για 15 λεπτά περίπου.

Για το σιρόπι:
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ. Σιροπιάζουμε τα σαβαρέν με ζεστό σιρόπι και τα τοποθετούμε κάπου να στραγγίξουν.

Για τη σαντιγί γαρνιρίσματος:
Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα και χτυπάμε σε γρήγορη ταχύτητα στην κρέμα γάλακτος με τη βανίλια σε μέτρια ταχύτητα. Όταν αρχίζει να πήζει προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η σαντιγί να αφρατεψει .

Σύνθεση:
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη μαρμελάδα βερίκοκου με το κονιακ , αλείφουμε τα σαβαρέν και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Γαρνίρουμε με τη σαντιγί γαρνιρίσματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: