Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016

Πασχαλινό τσουρέκι




Υλικά:
70 ml νερό
60 γρ. Μαγιά νωπή
85 γρ. Αλεύρι δυνατό
50 γρ. Βούτυρο 82% λιπαρά
175 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
100 ml γάλα
3 αβγά (μικρά)
30 ml χυμό πορτοκαλιού
4 γρ. Μαστίχα τριμμένη
12 g μαχλέπι
5 γρ. Ξύσμα πορτοκαλιού
2 γρ. Αλάτι
1 βανίλια
450 γρ. αλεύρι δυνατό
50 γρ. Βούτυρο 82% λιπαρά, λιωμένο χλιαρό
3 αβγά (μικρά)

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το νερό μέχρι να φτάσει η θερμοκρασία στους 55°C και προσθέτουμε τη μαγιά, εκτός φωτιάς. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και ρίχνουμε τα 85 γρ. αλεύρι. Αφήνουμε το προζύμι να διπλασιαστεί σε όγκο. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο σε αργή ταχύτητα, όλα τα υλικά εκτός από το προζύμι και το αλεύρι. Προσθέτουμε το προζύμι και το αλεύρι και χτυπάμε τη ζύμη μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά. Τέλος ρίχνουμε το βούτυρο και χτυπάμε το μίγμα στην γρήγορη ταχύτητα, μέχρι το μίγμα να φανεί ελαστικό. Τοποθετούμε τη ζύμη σε μια ελαφριά λαδωμένη μπασίνα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στη στόφα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Βγάζουμε τη ζύμη από τη στόφα και την πιέζουμε για να αφαιρέσουμε τον αέρα. Την ξανά τοποθετούμε στη στόφα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Κόβουμε τη ζύμη σε 4 ίσης ποσότητας μπαλάκια και τα ανοίγουμε σε ίσο μήκος με τα άλλα. Πλέκουμε τα τσουρέκια και τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί. Τοποθετούμε στη στόφα για περίπου 30 λεπτά. Αλείφουμε την επιφάνεια των τσουρεκιών με αβγό και αμύγδαλο φιλέ. Ψήνουμε στον φούρνο στους 170°C για 45-50 λεπτά περίπου

Tips:
  • Τα τσουρέκια πρέπει να είναι λεπτά διότι θα αυξηθεί ο όγκος τους αρκετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: