Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Τάρτα με μανιτάρια




Υλικά:
Για την τάρτα:
2 φλιτζ. Τσαγιού αλεύρι,κοσκινισμένο
120-150 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη
ελάχιστη ζάχαρη
1 αβγό ή δύο κρόκους αγβών
1 πρέζα αλάτι
βούτυρο και αλεύρι (για τη φόρμα)

Για τη γέμιση:
500 γρ φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φλιτζ. Αλεύρι
600 ml γάλα
λίγο μοσχοκάρυδο
λίγο φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
αλάτι,πιπέρι

Εκτέλεση:
Για τη ζύμη:
Τοποθετούμε το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσει το μίγμα αμμώδη υφή. Προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε. Αν χρειαστεί προσθέτουμε 1-2 κ.σ. παγωμένο νερό στην ζύμη). Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και την αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τη χρησιμοποιήσουμε. Όταν βγάλουμε τη ζύμη από το ψυγείο την ανοίγουμε σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για τάρτες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά στους 180°C και αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη γέμιση:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά. Όταν μαλακώσουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το γάλα μέχρι να διαλυθεί τελείως και να μην έχει σβόλους. Ρίξτε το στην κατσαρόλα με τα μανιτάρια, προσθέστε το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε για 5-7 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πήξει. Κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε για 30 λεπτά το μίγμα να κρυώσει. Ρίχνουμε τη γραβιέρα, τους κρόκους και το θυμάρι, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μίγμα στη μισοψημένη βάση της τάρτας. Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 περίπου λεπτά ακόμη.

Tips:
  • Προκειμένου να μην δημιουργηθούν φουσκάλες κατά το ψήσιμο της ζύμης, ενσωματώνουμε τα αβγά πλήρως στο μίγμα.
  • Το βούτυρο είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί στους 21°C-22°C
  • Μετά την προσθήκη του αλευριού,το ανακάτεμα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: