Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015

Μίνι τσιζκεικ με καρύδα και καραμελωμένο ανανά

Υλικά.
Για τη βάση.
170 γρ. Κουβερτούρα 50%-55% κακάο,ψιλοκομμένη
75 γρ. Βούτυρο αγελάδος
70 γρ. Δημητριακά- κόκκοι ρυζιού με κακάο

Για τον καραμελωμένο ανανά.
1 μικρή κονσέρβα ανανά (περίπου 400 γρ.)
100 γρ. Ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
30 γρ. Ρούμι ή κονιάκ
30 γρ. Βούτυρο αγελάδος

Για την κρέμα.
100 γρ. Βούτυρο αγελάδος,αφημένο πολλές
εκτός ψυγείου,ώστε να είναι μαλακό
150 γρ. Ζάχαρη άχνη,κοσκινισμένη
ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
100 γρ. Καρύδα ξερή
50 γρ. Κρέμα γάλακτος
300 γρ. Τυρί κρέμα (τύπου philadelphia)
Εκτέλεση.
Βάση.
Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και την τοποθετούμε σε πολύ χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε το μείγμα συνεχώς με μια κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ) μέχρι να λιώσουν τα υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά,προσθέτουμε τα δημητριακά και ανακατεύουμε. Απλώνουμε το μείγμα σε μια φόρμα για muffins (με πάχος 1 εκ.). Το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να σταθεροποιηθεί.

Καραμελωμένος ανανάς
Σουρώνουμε τον ανανά κρατώντας το φρούτο και 50 γρ. από το σιρόπι. Κόβουμε τον ανανά σε κύβους του 1 εκ. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το σιρόπι που κρατήσαμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τα ανακατεύουμε με μια κουτάλα ή μαριζ, μέχρι να γίνει μια ξανθιά καραμέλα. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε,με προσοχή για να μην καούμε,το ρούμι και στη και στη συνέχεια το βούτυρο. Επαναφέρουμε στη φωτιά και προσθέτουμε τον ανανά. Αποσύρουμε μετά από 1 λεπτό. Το αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει.
Κρέμα.
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο,την άχνη,το ξύσμα και χτυπάμε με το φτερό,στην υψηλή ταχύτητα του μίξερ,μέχρι να ομογενοποιηθούν. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα. Προσθέτουμε το τυρί συνεχίζοντας το χτύπημα. Καλύπτουμε την κρέμα με μια μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες να δέσει. Αφού κρυώσει,την ξαναβάζουμε στον κάδο του μίξερ και τη χτυπάμε ελαφρώς στη μεσαία ταχύτητα,ίσα να μαλακώσει και να αποκτήσει αρκετό αέρα.

Σύνθεση.
Βγάζουμε την βάση από τη φόρμα και διακοσμούμε το περίγραμμα της βάσης με την κρέμα,την οποία την έχουμε βάλει σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με οδοντωτό κορνέ. Γαρνίρουμε από πάνω με καραμελωμένο ανανά.