Κυριακή, 26 Απριλίου 2015

Κουλούρια Θεσσαλονίκης


Κουλούρια Θεσσαλονίκης

Υλικά.
200 γρ. Αλεύρι ολικής αλέσεως
300 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/5 – 2 κ.γ. Αλάτι
35 γραμ. Ζάχαρη
260-300 γρ. Νερό σε θερμοκρασία δωματίου
2 φακελάκια ξερή μαγιά
λίγο{1-2}κ.σ. Αλκοόλ {προαιρετικά}
Για την επικάλυψη.
σουσάμι{περίπου 2 ½ κούπες}
2 κ.σ. Ζάχαρη
400 γρ. Χλιαρό νερό

Εκτέλεση.
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το νερό με τη μαγιά και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε για 5-6 λεπτά να φουσκώσει . Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 7-8 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή, ελαστική και εύκολη στο δούλεμα της. Λαδώνουμε τα τοιχώματα ενός μπολ και μεταφέρουμε την ζύμη για να ξεκουραστεί στο μπολ σκεπάζοντας το με μια μεμβράνη ή με μια πετσέτα για 30-1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Γεμίζουμε ένα άλλο μπολ με το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και ένα άλλο μπολ με σουσάμι.
Αλευρώνουμε λίγο τον πάγκο εργασίας μας και βάζουμε την ζύμη. Πλάθουμε για λίγη ώρα και κόβουμε κομμάτια ζύμης των 80 γρ. Σχηματίζουμε μπαλάκια και πλάθουμε με τα χέρια μας τα ζυμαράκια (προσοχή να μην είναι χοντρά τα ζυμαράκια γιατί στο ψήσιμο θα φουσκώσουν πολύ).Ύστερα περνάμε το ζυμάρι στο νερό και μετά στο σουσάμι. Τοποθετούμε τα κουλούρια σε ταψιά που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε για 15-20 λεπτά (ή όσο προτιμάτε) μέχρι να πάρουν χρώμα. Συνοδεύεται με τυρί κασέρι ή της αρεσκείας σας
Tip. Αν δεν έχετε μίξερ μπορείτε να ζυμώσετε τα υλικά με τα χέρια.
Μπορείτε να προσθέσετε και λιναρόσπορο για περισσότερη νοστιμιά.

Καλή επιτυχία