Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015

Κεφτεδάκια με κρουτον σε σάλτσα ντομάτας



Υλικά.
600 γρ. Μοσχαρίσιος κιμάς
½ φλ. Γάλα
350 γρ. Ψωμί του τοστ
1 μικρό κρεμμύδι,ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο,ψιλοκομμένες
3-4 κ.σ. Μαιντανό,ψιλοκομμένο
3 κ.σ. Γραβιέρα τριμμένη
αλάτι
πιπέρι
1 κούπα αλεύρι
2 αβγά
Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο {για το τηγάνισμα}

Για τη σάλτσα.
4 κ.σ. Ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι,ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου,ψιλοκομμένες
600 γρ. Ντομάτες,σε κυβάκια ή 1 ½ κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
1 κ.γ. Πελτέ ντομάτας
4-5 φύλλα φρέσκου βασιλικού,
½ κ.γ. Ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση.
Κεφτεδάκια. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το γάλα και μουλιάζουμε 2 φέτες από το ψωμί. Τις στύβουμε καλά με τα χέρια,αδειάζουμε το γάλα από το μπολ και ρίχνουμε ξανά μέσα το ψωμί μαζί με τον κιμά,το κρεμμύδι,τις σκελίδες σκόρδου,τον μαϊντανό,τη γραβιέρα,αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε με τα χέρια και ζυμώνουμε πολύ καλά .Πλάθουμε σε μικρά πλατιά κεφτεδάκια. Σε ένα μπολ ή ταψάκι ρίχνουμε το αλεύρι . Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα αβγά και τα χτυπάμε ελαφρώς με το σύρμα. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ψωμί σε μικρούς κύβους και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψάκι. Περνάμε διαδοχικά τα κεφτεδάκια από το αλεύρι και το αβγό. Τέλος τα περνάμε από το ψωμί πιέζοντας πολύ καλά ώστε να κολλήσουν επάνω τα κυβάκια . Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε για περίπου 2-3 λεπτά από τη κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τα περιττά λάδια. Σερβίρονται ζεστά.
Σάλτσα .Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1-3 λεπτά. Προσθέτουμε τη ντομάτα,τον πελτέ,τον βασιλικό,τη ζάχαρη,αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε με ανοικτό καπάκι για 5-10 λεπτά,μέχρι να εξατμιστούν τα περιττά υγρά.
Σερβίρουμε τη σάλτσα στο κέντρο των πιάτων και πάνω τα κεφτεδάκια.

Tips. Μπορείτε να τηγανίσετε τα κεφτεδάκια για μόνο 1 λεπτό { ίσα που να ροδίσουν}και να τα ψήσετε στον φούρνο για 7-8 λεπτά στους 180 βαθμούς κελσίου {στον αέρα}.